Service av din värmepump i Malmö

Vi på Värmia har sålt, installerat och utfört service av värmepumpar i Malmö under lång tid. Vi är experter inom VVS, med stort fokus på värmepumpar.En ständigt återkommande fråga som våra kunder ställer oss är hur ofta ens värmepump behöver service. Det finns inget självklart svar på den frågan, det beror helt enkelt på flera faktorer. I den här texten tänkte vi förklara lite mer ingående vad man behöver tänka på när det kommer till service av sin värmepump.

Varför behöver värmepumpen service?

Vi på Värmia rekommenderar att alla värmepumpsägare bör beställa service för sin värmepump. Det finns många anledningar till detta. Det kanske starkaste argumentet för att serva sin värmepump är att värmepumpen i sig ger bättre effekt. Det kan märkas stor skillnad innan och efter utförande av service. Men service av värmepumpen kan också öka värmepumpens livslängd. Eftersom en värmepump ofta är en relativt stor investering är det också viktigt att värmepumpen fungerar under lång tid.

Service av värmepumpen innebär bättre effekt och längre livslängd. Dessa två fördelar leder i sin tur att du som ägare av värmepumpen sparar mer pengar under längre tid i minskade energikostnader. Så det är definitivt värt att beställa service till sin värmepump.

service värmepump malmö

Service på Ctc- och Nibe-pumpar

Värmia är ett märkesoberoende värmepumpsföretag som erbjuder service av alla pumpar vi säljer och installerar. Det inkluderar flera typer av värmepumpar, bland annat luft/luft-värmepumpar och luft/vatten-värmepumpar. Vi är också officiella serviceombud för både Ctc och Nibe. Detta innebär att vi får utföra garantireparationer på värmepumpar från de här märkena.

Hur ofta behövs service?

Svenska kyl- och värmepumpsföreningen rekommenderar service på värmepumpar vart tredje år. Använder man sin värmepump mycket, kanske året om, kan det vara värt att beställa service oftare än så. Om du är osäker på hur ofta din värmepump behöver service kan du alltid kontakta oss. Vi hjälper dig vidare och gör en egen bedömning av just din situation. På så sätt kan du vara trygg och veta att service utförs precis lagom ofta.

Vill du göra det enkelt för dig själv rekommenderar vi att du tecknar serviceavtal med oss. Serviceavtal ingår vid varje nyinstallation som vi gör. Att teckna serviceavtal innebär att du får kortare väntetid och ett eget direktnummer till våra tekniker. Då kan du vara säker på att servicen utförs med rätt intervall och av professionella tekniker.

Vad ingår i en värmepumpservice?

När vi utför service på din värmepump tar vi ett helhetsgrepp och tittar på många delar av värmepumpen. Bland annat ingår följande:

 • Kulventiler
 • Säkerhetsventiler
 • Expansionskärl
 • Systemtryck
 • Cirkulationspumpar
 • Rengöring av filter
 • Rengöring av förångare/kondensor
 • Funktionskontroll värmepump
 • Funktionskontroll laddpump
 • Funktionskontroll motorventil
 • Funktionskontroll shunt
 • Drifttid kompressor
 • Okulärbesiktning
 • Läckagekontroll
 • Köldvätskekontroll
 • Genomgång av inställningar

Skötselråd mellan service av värmepump

Service av värmepumpen bör utföras åtminstone var tredje år, kanske oftare beroende på hur du använder värmepumpen. För att få ut så mycket som möjligt av värmepumpen är det viktigt att ta väl hand om den även mellan servicetillfällena. Det finns några enkla skötselråd som du kan följa för att öka livslängden på din värmepump, förbättra effekten av den och undvika onödiga reparationer.

Hur man bäst tar hand om sin värmepump beror på vilken typ av värmepump man har installerat. Oavsett vilken typ av värmepump du har hemma hos dig så kan vi hjälpa dig. Fråga oss på Värmia hur du bäst tar hand om din värmepump, så hjälper vi dig vidare. I samband med installationen av värmepump brukar man också få en instruktionsbok, i den kan man hitta skötselråd som gäller för just den värmepumpen du har hemma.

Det finns några vanliga knep man kan göra för att ta så väl hand om sin värmepump som möjligt. Några exempel på dessa är:

Rengöring av filter
I värmepumpen finns det ofta ett filter. I luftvärmepumpservice från Värmia ingår detta jobb, men det kan vara fördelaktigt att rengöra filtret oftare än vid varje servicetillfälle. Smutsiga filter påverkar direkt värmepumpens förmåga att skapa varmluft.

Snö- och isbildning
Har du en luft/luft-värmepump med en utedel? Då är det viktigt att ta hand om denna och se till så att det inte byggs upp för mycket snö och is på den. Även om värmepumpen i sig ska frostas av automatiskt kan det vara så att den inte hinner med att ta bort all snö och frost. Vi rekommenderar att man då och då kontrollerar att det inte byggs på islager runt värmepumpen, som i värsta fall kan leda till att värmepumpen slutar fungera helt.

Tänk på luften inomhus
Luften inomhus påverkar direkt värmepumpen. Om det finns mycket smuts och partiklar i inomhusluften kommer detta snabbt sätta sig i värmepumpens filter. Exempelvis kan rökning och matos innebära att filtret snabbt fylls. Det bästa man kan göra är att kontinuerligt undersöka hur filtret ser ut, gärna en gång per månad.

När din värmepump behöver service

Vid varje nyinstallation som vi utför ingår serviceavtal. Vi kan givetvis hjälpa dig att ta hand om din värmepump även om det inte var vi som installerade den första gången. Kontakta oss för att teckna ett serviceavtal idag! Om du har några frågor kring hur du bäst tar hand om din värmepump är du också välkommen att kontakta oss. Du når oss via telefon, email eller vårt kontaktformulär här på vår hemsida. Vi ser fram emot att höra ifrån dig.

Varmt välkommen till Värmia!

Värmia – Tryggt och enkelt för dig!

Vi är din elektriker i Skåne. När du väljer Värmia till leverantör av din värmepump får du en trygg helhetslösning. Det innebär att vi tar hand om allt från projektering till installation och driftsättning.

Läs mer
Varför oss
 • Trygg helhetslösning
 • Enkelt och problemfritt
 • Brett sortiment
Läs mer