Värmepumpar i Helsingborg

Du som läser detta är antagligen nyfiken på värmepumpar, kanske har du redan bestämt dig för att investera i en. Det finns flera typer av värmepumpar och det är alltid bra att läsa på innan, så att man kan göra ett bra val av värmepump. Det finns två vanliga typer av värmepumpar – luft/luft-värmepump och luft/vatten-värmepump. Båda dessa typer av värmepumpar kommer med många fördelar, och båda alternativen kan sänka dina uppvärmningskostnader avsevärt.

Värmia är ett märkesoberoende värmepumpsföretag som säljer, installerar och underhåller många typer av värmepumpar. Under lång tid har vi hjälp personer i Helsingborg och södra Sverige att sänka sina uppvärmningskostnader. Vi tar ett helhetsgrepp på din uppvärmningssituation och hjälper dig innan, under och efter installationen av din värmepump. Vi har stort kundfokus och vårt mål är att göra alla våra kunder nöjda. Här på vår hemsida kan du läsa mer om värmepumpar och vad vi kan hjälpa till med. Om du har några frågor kring värmepumpar är du välkommen att kontakta oss.

värmepump malmö

Luft och vatten – Två vanliga varianter av värmepumpar

Det finns många typer av värmepumpar, men det är framför allt två typer som har blivit populära här i Sverige; luft/luft-värmepump och luft/vatten-värmepump. Dessa två varianter av värmepumpar är olika på många sätt, men har också flera likheter. Ingen av dem är bättre än den andra, istället behöver man välja värmepump utifrån sin nuvarande situation och sina egna behov. Så om man är intresserad av att sänka sina uppvärmningskostnader genom att investera i en värmepump är det första man behöver göra att förstå skillnaderna mellan luft/luft-värmepumpen och luft/vatten-värmepumpen. Först då kan man göra ett välinformerat beslut kring vilken typ av pump som bäst kan tillgodose ens behov.

I den här texten kommer vi redogöra för hur de olika värmepumpstyperna fungerar och de unika fördelarna med dem. Vi kommer också besvara några vanliga frågor som vi brukar få av personer som vill investera i en värmepump.

Luft/luft-värmepump Helsingborg – ett smart komplement

Den första typen av luftvärmepump kallas för luft/luft-värmepump. Denna typ av värmepump hämtar värmen som finns i utomhusluften, och för sedan in den i fastigheten. Luft/luft-värmepumpen består av två delar: en utomhusdel och en inomhusdel. Utomhusdelen sitter på utsidan av fastigheten och utnyttjar värmen i utomhusluften, inomhusdelen i sin tur blåser in varmluften så den fördelas i fastigheten. Ett vanligt missförstånd är att luft/luft-värmepumpen endast fungerar när det är varmt utomhus. Sanningen är den att det finns värme i utomhusluften även när det är minusgrader. Luft/luft-värmepumpen kan utvinna värme och ge god effekt även vid 15-20 minusgrader.

Jämfört med luft/vatten-värmepumpen är luft/luft-värmepumpen det billigare alternativet. Samtidigt ger den dock mindre värme. Luft/luft-värmepumpen bör inte användas som ensam uppvärmningsmetod, utan ett komplement. Detta innebär i sin tur att denna värmepumpstyp innebär en mindre minskning i uppvärmningskostnader, i jämförelse med luft/vatten-värmepumpen. En ytterligare aspekt som skiljer luft/luft-värmepumpen från luft/vatten-värmepumpen är att den förstnämnda består av två fysiska delar, vilket påverkar sättet man installerar den på. När du beställer luft/luft-värmepump från oss på Värmia utförs installationen av erfarna och professionella tekniker som kan besvara alla frågor du kan tänkas ha.

Fördelar med luft/luft-värmepumpar

 • Enkel installation
 • Lågt pris
 • Stora besparingsmöjligheter
 • Effektiv även vid låga temperaturer

Luft/vatten-värmepump Helsingborg – klimatsmart uppvärming

Precis som luft/luft-värmepumpen hämtar luft/vatten-värmepumpen värme från utomhusluften. Luft/vatten-värmepumpar består i regel dock endast av en utomhusdel. Det som framför allt skiljer de två värmepumpstyperna åt är att luft/vatten-värmepumpen för in värmen i bostaden genom vattenburen uppvärmning. Detta innebär i praktiken att luft/vatten-värmepumpen hämtar värme från utomhusluften för att värma upp exempelvis element och golvvärme. Detta innebär en klar fördel, eftersom värmen då fördelas bättre i fastigheten. Luft/vettenvärmepumpar kan också användas för att värma upp tappvarmvatten.

Luft/vatten-värmepumpen kan fungera som ensam uppvärmning, till skillnad från luft/luft-värmepumpen. Däremot är luft/vatten-värmepumpar i regel dyrare när man köper dem. Att de kan användas som ensam uppvärmningsmetod resulterar dock i att man sparar mer pengar med minskade uppvärmningskostnader varje månad. Det man behöver tänka på innan man installerar är en luft/vatten-värmepump är att se över husets vattenburna uppvärmningssystem.

Letar du luft luft värmepump i Helsingborg? Då har du kommit rätt!

Vi på Värmia tillhandahåller alla möjliga typer av värmepumpar. Sjävklart kan vi hjälpa just dig som är ute efter en luft/luft värmepump i Helsingborg. Vi arbetar med hela Skåne som vårt arbetsfält och hjälper gärna dig i Helsingborg med installation av värmepump. Med lång erfarenhet inom branschen och kompetent personal så är vi övertygade om att vi är rätt företag för dig.

Fördelar med luft/vatten-värmepumpar

 • Snabb återbetalningstid
 • Full värmespridning till hela huset med hjälp av den vattenburna uppvärmningen
 • Kan användas som enskild uppvärmningsmetod
 • Sparar mycket pengar i uppvärmingskostnader

Vanliga frågor om värmepumpar

Här nedan har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna som vi får till oss från blivande och befintliga kunder. Om du har en fråga som du inte hittar svaret på, tveka inte att kontakta oss, så hjälper vi dig vidare.

Vilken typ av värmepump är bäst?

Det finns inget självklart svar på den frågan, eftersom alla olika typer av värmepump har sina fördelar och kan passa bättre för vissa och sämre för andra. Det beror på vilka behov och mål man har med värmepumpen. Andra faktorer som påverkar är bland annat geografiskt läge, bostadens yta och planlösning, och om man har några andra uppvärmningsmetoder utöver värmepumpen. Vi på Värmia hjälper dig gärna att hitta den värmepump som passar just dig bäst.

Fungerar luftvärmepumpar oavsett temperatur ute?

Detta kan variera beroende på märke och modell av värmepump. På de flesta håll i Sverige blir det sällan så kallt så luftvärmepumpen inte ger god effekt. Men blir det för kallt, kallare än 20-30 minusgrader, så kommer värmepumpen ha så låg effekt att el-värme blir billigare. Så oftast är utomhustemperaturen ingentingenting man behöver tänka på.

Hur stor värmepump ska jag ha?

Det beror helt på den ytan du ska värma upp och planlösningen för denna. Om du kontaktar oss kan vi hjälpa dig vidare att hitta en storlek på värmepump som passar dig bäst. Runt om på nätet finns det generella uppskattningar, men det är alltid bäst att få egen hjälp, utifrån sin egen situation.

Vi installerar värmepumpar i Helsingborg

Vill du veta mer om värmepumpar, och vad en värmepump skulle innebära för dina uppvärmningskostnader? Du kan alltid kontakta oss via telefon, email eller via kontaktformuläret som du hittar här på vår hemsida. Vi hjälper dig vidare och finns med dig längs hela vägen. Vi ser fram emot att höra ifrån dig!

Värmia – Tryggt och enkelt för dig!

Vi är din elektriker i Skåne. När du väljer Värmia till leverantör av din värmepump får du en trygg helhetslösning. Det innebär att vi tar hand om allt från projektering till installation och driftsättning.

Läs mer
Varför oss
 • Trygg helhetslösning
 • Enkelt och problemfritt
 • Brett sortiment
Läs mer